Hozzávalók:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 6 dkg lenmagliszt
- 1 ek sikér
- 3-3 ek lenmag
- szezámmag és napraforgómag
- 1 púpos kk só
- 2 dkg élesztő
- csipet őrölt kömény
- 3 dl víz
Elkészítés:
A liszteket egy dagasztótálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót a sikért és a magokat. Az élesztőt belemorzsoljuk és beleönjük a vizet is, majd dagasztógép segítségével alaposan kidagasztjuk. Kissé ragacsos tésztát fogunk kapni. A tésztát konyharuhával letakarva addig kelesztjük, míg láthatóan megdagad. Ekkor gyúródeszkára borítva alaposan átgyúrjuk és veknit formázunk belőle. Letakarva újra kelesztjük kb 30 percet. A megformázott kenyeret vízzel lepermetezzük, a tetejét éles késsel bevagdossuk, majd 180°C-ra előmelegített gőzös sütőben kb 40 perc alatt ropogósra sütjük. Rácsra téve kihűtjük.