Hozzávalók:
- 0,5 kiló liszt (2/3 alacsony szénhidrát tartalmú zéró liszt,1/3 finomliszt)
- 17 deka cukornak megfelelő édesítő (lehet kevesebb is, ki mennyire szereti édesen)
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- Mézeskalács fűszerkeverék (házilag is készíthető)
- 1 tojás + 1 sárgája
- 20 deka agave szirup (méz helyett)
- 2,5 deka margarin
Elkészítés:
A mézeskalács alapanyagokat összegyúrjuk, kicsit ragadós maradhat a tészta, de semmi gond, mert 1-2 órát a nyújtás és szaggatás előtt pihentetni kell.
Mikor letelt a pihenő idő, lisztezett deszkán pár mm vastagra sodorjuk a tésztát, hiszen dagadni fog a szódabikarbónának köszönhetően, sütőpapíros tepsibe tesszük és 180 fokos előmelegített sütőbe tesszük, ezután kicsit lejjebb vehetjük a hőfokot. Amikor már érzed az illatát,pillants rá, vastagságtól függően akár már 7 perc alatt is elkészülhet, mikor egyenletes aranybarna akkor ki is veheted.
Érdemes előre több tepsinyi diétás mézeskalácsot kiszaggatni, mivel gyorsan sülnek és ne menjen feleslegesen üresjáratban a sütő.
Amikor arany barnák, akkor még nagyon puhák a mézeskalácsok, így óvatosan vedd ki őket a tepsiből, viszont a hozzávalóknak köszönhetően egy hét múlva sem fog bele törni a fogad, a keksz puha marad.
A cukormentes, szénhidrátcsökkentett mézeskalácsot díszíteni diétásalapanyagokkal érdemes, ha már alakbarát mézeskalácsot sütöttünk. Hagyhatod akár natúrba is, de cukormentes csokival is bevonhatod.